خبربندر: سال ۱۴۰۳نه تنها تابستانش رکورد گرمای کره زمین راشکست بلکه بهارش
نیز دست کمی از گرمای تابستانش نداشت.از اوایل اردیبهشت ۱۴۰۳تاامروز یعنی آخرین روز مهرماه کماکان گرمای طاقت فرسا براستان بوشهر و شهرهای شمالی و مرکزی وجنوبیش حکمفرما بود.بیسابقه ترین گرما که نه تنها کاروزندگی مردم را دچار اخلال ومشکل کرد بلکه قطعی مکرر برق به علت ناترازی تولید و مصرف کاهش ساعات کاری ادارات ودرمواردی تعطیلی آنها را نیز به همراه داشت .مدارس به خصوص مدارس دولتی که وسایل سرمایشی آنها عمدتا فرسوده و دارای نقص فنی بودند مهرماهی سخت را بر دانش آموزان و معلمان تحمیل کردبه گزارش خبرنگار خبر وصدای بندر .به هرحال به یمن باد ,«لچیزب یا چزیب »که امروز از شمال تا جنوب استان را با گرد و خاک درنوردید هوا خنک تر شد
دریانوردان از قدیم این باد محلی را به نامهای متفاوتی نامگذاری میکنند که معنا و مفهوم همه آنها به معنای باد فریب دهنده یا گول زننده است زیراشبیه باد معروف به لهیمر است که با طوفان ورعدوبرق وبیشتر مواقع بارندگی همراه است .امروزه علم هواشناسی پیشرفت های خوبی کرده و بیشتر مواقع وضعیت هوا را تا نود درصد به خوبی پیشبینی میکند که کار دریانوردی را آسانتر کرده است اما در زمانهای گذشته ملوانان و .ناخدایان صرفا به داشته های تجربی خود متکی بودند و همیشه با حوادث دریایی دست و پنجه نرم میکردند در ادامه به وضعیت باد لهمیر میپردازیم
باد لهیمر چیست؟؟؟
طوفان لحیمر» «لحیمر، لیمر، لهیمر، لحمیر» به معنی باد سرخ و ازعربستان می آید.
ضربه لحیمر وقت و زمان معینی ندارد. بعضی از ناخداها می گویند که «طوفان لحیمر» قبل از ۱۵آبان ماه می وزد و بعضی می گویند که از ۱۵تا آخربرج آبان ماه می وزد.
بعضی سال ها در بوشهر نمی وزد و اطراف ضربه لحیمر می زند.
معمولا موقع وزیدن ضربه «طوفان لحیمر» یک هفته نشانه دارد که از سمت (شمال) تا سمت (مطلع،مشرق) ابر بالا می آید و صیاد ها را می ترساند واین سردرگمی نه برای صیادها بلکه هواشناسی ها هم سردرگم هستند.
در شرایط «طوفان لحیمر» ظهرها و بعدازظهرها کاملاً هوا ابری می شود به خصوص در منطقه ستاره (یا و عیوق) به صورت عمودی دیده می شود و بعد از چند ساعت هوا صاف می شود و این وضعیت و شرایط خاص به مدت پنج تا هفت روزادامه دارد تا ضربه «طوفان لحیمر» شروع شود.
اگر از سمت (مغیب) باد «طوفان لحیمر» به وزدازهمان دریا رد می شود و به سمت( بر) نمی آید ولی ضربه «طوفان لحیمر» بیشتر (نحشی، دهن خوری) است و معمولاً از سمت (یا) تا (مطلع)ابرمی آید که مدت شدت ضربه «طوفان لحیمر» ۷۲ساعت همراه با دولاب (گردباد) است. در چنین شرایطی خسارت های زیادی به بار می آورد.
وای به حال سالی که ضربه لچیذب نزند. ضربه لحیمر کوک (چاق ) می شود خیلی خطرناک است.
به نظر می رسد در شرایطی که ضربه «طوفان لحیمر» بین ۱۰تا۱۵ برج زد، آن سال پشت خشک و کم بارانی است و اگر هرچه عقب تر برود که ۲۰روز به بعد ضربه«طوفان لحیمر» بشود همان سال، سال بزرگ و پربارشی است. در این شرایط تغییر هوا رو به خنکی می رود و صیادانی که تور۲۴۰قبادی استفاده می کنند از بعد از ضربه لحیمر ماهی های (قباد،شیر،خارو) حرکت می کند به سمت عمق بیشتر و جای خود را به ماهی ها (شوریده،راشگو) می دهند.
در میان صیادان زحمتکش کشورمان آبان ماه به ماه یا برج عقرب معروف است و اغلب دریانوردان و صیادان ما از این برج هراس خاصی به دل دارند.
نویسنده :علی کرم نیرم