ابوالحسن گنخکی
مشارکت اقلیت های قومی و مذهبی در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم چشمگیر بود. این آمار چنان بود که تمام معادلات سیاسی پیشین را تحت الشعاع خود قرار داد و از دل این مشارکت گسترده، دولت تدبیر و امید متولد شد. بدون شک طیف وسیعی از آرای دکتر روحانی از اقلیت های قومی و مذهبی از جمله برادران و خواهران اهل سنت در سراسر کشور حاصل شده است.
در استان بوشهر نیز مشارکت گسترده اهل سنت به ویژه در شهرستان های عسلویه و کنگان باعث تحقق نرخ مشارکت فوق العاده در انتخابات در آن مناطق شد. البته اهل سنت هیچ گاه به نسبت حمایت خود از نظام و مشارکتی که در فعالیت های جمعی از جمله انتخابات های گوناگون داشته اند، چندان در معادلات مدیریتی کشور جدی گرفته نمی شده اند. حتا طی سال های گذشته بویژه دولت اصلاحات که شعار و نگاه ایران برای همه ایرانیان را پی می گرفت، باز هم مشاهده شد مشارکت اقلیت ها در سطح کلان و خرد مدیریتی چندان جدی گرفته نمی شد. فقط واگذاری تعداد معدود و محدودی سمت سیاسی مانند بخشداری و احیانا فرمانداری همه سهم اهل سنت از عرصه مدیریت کشور بوده است. شاید نگاه تفرقه انداز برخی متولیان امر باعث دور نگه داشته شدن اهل سنت از حلقه مدیران کشور و مهم تر از آن مشارکت آنان در فرایند توسعه کشور شده باشد.
در دولت تدبیر و امید اما کوشیده شده راه دیگری در پیش گرفته شود. تعیین سمت دستیار ویژه و مشاور در امور اقلیت های و مذهبی برای رییس جمهور و تصدی این مسوولیت توسط فردی که برخوردار از شاخص های ویژه ای برای جلب نظر مساعد اقوام و مذاهب می باشد، نشان دهنده عزم جدی و ملی نظام برای ارتقای سطح تعامل خود با اقلیت ها از جمله اهل سنت است. ملبس به لباس روحانیت بودن و داشتن سابقه امنیتی مثبت برای حجت الاسلام علی یونسی که شناخت کافی نسبت به معادلات اهل سنت دارد، باعث می شود اهل سنت سریع تر و راحت تر و با نگاه مثبت تری این علاقه مندی نظام به ارتقای سطح تعاملات را جدی تر بگیرند.
این را در نوع نگاه مردم عسلویه و کنگان به خوبی می توان مشاهده نمود. حتا در سطح وسیع تر نیز میزان و نحوه استقبال مردم سیستان و بلوچستان از سفر اخیر رییس جمهور به آن استان قابل ردگیری بود. بویژه استقبال مولوی عبدالحمید از رییس جمهور و ادبیات وی در سخنرانی خود در دیدار علما، فضلا و بزرگان آن استان با رییس جمهور نشان می داد اهل سنت دکتر روحانی و اقدامات وی در ارتقای سطح تعامل دولت و نظام با اقلیت ها را باور داشته اند. ضمن آنکه همین اهل سنت و بزرگان خود از جمله مولوی عبدالحمید با مشارکت جدی در فرایند آزاد کردن مرزبانان ربوده شده توسط یک گروه تروریستی، گامی بلند به سمت تعامل بهتر با نظام برداشتند و عملا” ثابت کردند به دولت تدبیر و امید و فعالیت هایش امیدوارند.
همچنین دستاورد دیگر انتصاب حجت الاسلام یونسی به سمت دستیار ویژه و مشاور رییس جمهور در امور اقلیت های قومی و مذهبی، ارتقای سطح مشارکت نخبگان و جوانان اهل سنت در سمت های مدیریتی استان های با اکثریت اهل سنت است.
دولت پا را از این فراتر گذاشته و در این استان ها چنان فرصت مشارکت در عرصه مدیریت را در اختیار اهل سنت قرار داده که حتا زنان نیز توانسته اند سمت های کلیدی در شهرستان ها مانند فرمانداری ها را نیز در اختیار بگیرند. اتفاقی که چنان مورد استقبال مردم آن مناطق قرار گرفته که برای نمونه یکی از این زنان فرماندار گفته اند که از حضور گسترده مردان در مراسم معارفه خود شگفت زده شده است. بدون شک همین مشارکت گسترده مردم در مراسم معارفه یک فرماندار زن در استانی مانند سیستان و بلوچستان را می توان به تقدیر مردم از تصمیم دولت تعبیر نمود.
پیش تر نوشتیم در استان بوشهر نیز که حجم عظیمی از مردم جنوب استان را اهل سنت تشکیل می دهد و در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم مشارکت بالای آنان فوق العاده بود، این مشارکت و حضور گسترده باید پاس داشته شود. حالا که فرمانداران انتخاب شده اند و امکان استفاده از اهل سنت در سمت های فرمانداری وجود ندارد می توان در شهرستان های عسلویه و کنگان از معاونین فرماندار و بخشداران اهل سنت استفاده نمود تا فرصت مشارکت این حجم عظیم نیروی انسانی در فرایند توسعه جنوب استان فراهم شود.
استاندار بوشهر می تواند از جوانان و زنان اهل سنت در سمت های مدیریتی در مرکز استان استفاده نماید تا هم حق آنان نسبت به دولت تدبیر و امید ادا شود و هم از کانال های تسریع کننده برای پیگیری مطالبات خود و انتقال پیام های مردمی، به مدیریت ارشد استان برخوردار شوند.
تجربه نشان داده اگر مردم عسلویه و کنگان در فرایند تصمیم گیری به صورت جدی به کار گرفته شوند ضریب رضایت عمومی نسبت به خدمات دولت و سطح تعامل دولت و مردم نیز به نحو چشمگیری ارتقا خواهد یافت.